Rondvaartbedrijf "de Zeehond"

Zeehonden kijken op het Robbeneiland

Het Robbeneiland ligt in het zeegat tussen Ameland en Terschelling en wordt druk bevolkt door "gewone waddenzeehonden" maar ook door een kleinere groep "grijze zeehonden" in de volksmond vaak Kegelrobben genoemd vanwege de karakteristieke vorm van hun kop. Zij liggen net als mensen graag in de zon maar dit is ook belangrijk voor de opbouw van vitamine D in de huid die weer nodig is voor de aanmaak van een nieuwe vacht.

Terwijl de grijze zeehond midden in de winter jongen krijgt gebeurt dit bij de gewone waddenzeehond zo tussen half juni en half juli, in die periode is vanaf de boot vaak te zien dat de pups op de zandbank worden gezoogd.

Een volwassen zeehond eet zo'n 5 tot 7 kilo vis per dag, tijdens de jacht kunnen zij snelheden van wel 40 km per uur halen. De vis wordt met "sonar" opgespoord, met hun uiterst gevoelige snorharen kunnen ze de geringste bewegingstrilling opvangen.

Het gezichtsvermogen van de zeehond is beperkt maar het gehoor is daarentegen heel goed ontwikkeld.

Wij willen u graag op verantwoorde wijze met de zeehond kennis laten maken en op deze manier bijdragen aan een extra stukje bewustwording van de natuur waar wij als mens ook deel van uitmaken.

   Zeehonden op een zandbank
 

Zeehond met jongZeehond met jong